KAD
NL

Nieuwe nascholing: Invasieve Exoten

19 april 2018

De wereld wordt steeds kleiner: mensen reizen tegenwoordig in korte tijd de hele wereld over en goederen vinden vanuit alle werelddelen hun weg naar ons land. Deze globalisering heeft echter ook een keerzijde. Door dit reisgedrag en transport van goederen kunnen planten, schimmels en dieren zich ook steeds makkelijker verspreiden. Als deze organismen terecht komen in ons land en zich hier vestigen, kunnen ze hier inheemse soorten volledig verdringen en zo het complete ecosysteem verstoren. We noemen hen dan invasieve exoten.

Is een invasieve exoot eenmaal in de natuur gevestigd, dan brengt het vaak aanzienlijke kosten met zich mee om de schade te herstellen en de invasieve exoot te verwijderen of verdere verspreiding te voorkomen. In de nascholing Invasieve Exoten wordt nader ingegaan op de invasieve diersoorten en de risico’s die zij opleveren, bijvoorbeeld voor de economie en volksgezondheid. Ook wordt een overzicht gegeven van de biologie van invasieve exoten, op welke wijze zij ecosystemen verstoren en welke wet- en regelgeving relevant is. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leren cursisten op welke wijze het beste kan worden omgegaan met invasieve exoten.

De cursus is ontwikkeld voor iedereen die in zijn of haar vakgebied met invasieve soorten te maken kan krijgen: bijvoorbeeld beleidsmedewerkers van gemeenten, waterschappen & provincies, plaagdierbeheersbedrijven, terrein- en natuurbeheerders, handhavers, werknemers van havenbedrijven en luchthavens.

De nascholing Invasieve Exoten vindt op 28 mei en 5 juni plaats bij het KAD in Wageningen.
 

Terug naar de vorige pagina

TIJDSCHRIFT Dierplagen INFORMATIE

In de laatste editie leest u onder meer over:

  • De Chinese wolhandkrab - ongewenste exoot of overheerlijke delicatesse?
  • South Georgia is ratvrij - en dat is een wereldprestatie
  • Communicerende knaagdiervallen - toekomstmuziek of sprookje?
© 2015 - 2018 KAD. Alle rechten voorbehouden