Kraaien

D1: Vogeloverlast: voorkomen en bestrijden

Vogels, voor de één zijn ze een ware plaag, de ander vindt ze een lust voor het oog. In hun eigen omgeving kan men ook veel plezier aan vogels beleven, maar als vogels te dicht bij de mens en zijn eigendommen komen kunnen er serieuze problemen ontstaan.

Vogels, evenals hun nesten, genieten in Nederland een beschermde status, geborgd in de Wet natuurbescherming. Toch kunnen ook vogels voor overlast en schade zorgen. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld geluidsoverlast door kraaien of overlast door uitwerpselen van duiven. Wellicht minder bekend, maar zeker niet minder vervelend, zijn bijvoorbeeld gewasschade in de agrarische sector door ganzen en mezen, of microbiologische besmetting door mussen in de voedingsmiddelen industrie.

Tijdens dit nascholingsprogramma worden vele (in Nederland voorkomende) vogels behandeld waarbij wordt stilgestaan bij de overlast en schade die ze kunnen veroorzaken en hoe dit door middel van weringsmaatregelen te voorkomen is. Daarnaast wordt besproken hoe u, wanneer dit noodzakelijk is, provinciale ontheffingen kunt aanvragen voor de bestrijding van vogels. Dit nascholingsprogramma is, naast voor de gediplomeerde bestrijdingstechnicus, ook interessant voor gebouwbeheerders, (beleids)medewerkers bij gemeenten of provincies, architecten, monumentenwachten, etc. 

Inhoud van de nascholing

Tijdens deze nascholingsdag komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • wet- en regelgeving;
 • soortbeschrijving van meer dan 30 verschillende vogels, met aandacht per soort voor:
  • soortherkenning;
  • broedgedrag;
  • overlast en schade;
  • wering en (indien nodig) bestrijding;
 • voorbeelden uit de praktijk.

Locatie

KAD-trainingscentrum in Wageningen. Wij kunnen deze nascholing ook op locatie aanbieden. Informeer naar de mogelijkheden.

Duur van de nascholing

Één lesdag (09:30 – 15:30 uur).

Lesmateriaal

Het lesmateriaal wordt aan het begin van de dag uitgereikt.

EVM-toets en -certificaat

Aansluitend op de lesdag zal een medewerker van Stichting EVM een toets afnemen. Wanneer de toets met goed gevolg wordt afgelegd ontvangt de cursist een EVM-certificaat dat goed is voor twee dagdelen (voorheen 25 nascholingspunten) ten behoeve van de verlenging van het bewijs van vakbekwaamheid “Beheersing plaagdieren en houtaantastende organismen”.

Kosten van de nascholing

€ 295,00 (KAD-ledentarief € 270,00) per persoon, excl. 21% BTW.

De kosten van de cursus zijn inclusief het lesmateriaal, koffie/thee, frisdrank, lunch, EVM-toets en -certificaat.

Meer informatie?

Wanneer u vragen heeft over nascholingsdag “Vogeloverlast: voorkomen en bestrijden.” beantwoorden we deze graag. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via telefoonnummer (0317) 41 26 72 of via het contactformulier.

Cursusdata

 • 9 april 2021
 • 4 juni 2021
 • 2 juli 2021

Aanmelden?

U kunt zich hier aanmelden voor deze nascholing.