rat-gc1695a502_1920

Ratten en muizen

U heeft ze vast wel eens voorbij zien razen, een rat of een muis. Echter wilt u deze beestjes niet in uw woning of bedrijfspand zien. Ratten en muizen zijn zoogdieren en kunnen voor flinke overlast zorgen, zowel binnen- als buitenshuis. Daarnaast kunnen ratten en muizen verspreiders van ziekteverwekkende bacteriën en virussen zijn. Daarom is het verstandig om een goede wering aan te houden en –wanneer nodig– te kijken naar een verantwoordelijke en effectieve manier van het bestrijden van deze dieren.

Let op! Nieuwe wetgeving per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 is het gebruik van rodenticiden (ratten- en muizengif) door particulieren niet meer toegestaan. In verband met de ernstige risico’s die rodenticiden met zich meebrengen voor mens, dier en milieu is het noodzakelijk om het gebruik terug te dringen. Daarnaast bieden rodenticiden geen blijvende oplossing voor het overlastprobleem. Plaagdierbeheersers werken al langer met de focus op preventie, wering en niet-chemische bestrijdingsmethoden (zoals klemmen) en vanaf volgend jaar wordt dit ook van particulieren verwacht.

Klik in het onderstaande rijtje op de diersoort waar u naar op zoek bent, of waar u meer over wilt weten. U vindt via de links gedetailleerde informatie over het uiterlijk, de ontwikkeling, leefwijze, schade, bestrijding en advies van het type muis of rat.

Bruine rat in actie (bron video: Max Strating).
Weet het zeker

Heeft u last van muizen of ratten? Voor de bestrijding is het belangrijk dat u weet met welk soort muis of rat u te maken heeft. In ons laboratorium kunnen onze biologen dit vaststellen aan de hand van knaagschade of uitwerpselen. Zo kunnen we u van een goed en onafhankelijk advies voorzien of maatregelen al dan niet nodig zijn. De kosten voor een dergelijke determinatie bedragen €68,50 excl. BTW (€82,89 incl. BTW).

De soort waar u naar op zoek was niet gevonden? Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank, welke onze volledige verzameling plaagdieren weergeeft.

Bestrijden en voorkomen van ratten en muizen

Om plaagdieren (ongedierte) te voorkomen is een goede hygiëne en het tijdig opruimen van mogelijke ontwikkelingsbronnen in de meeste gevallen voldoende. Denk aan afval, rottend materiaal of dierlijke uitwerpselen. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kan ingrijpen nodig zijn. Ten eerste is het handig om te weten met welke type muis of rat u te maken heeft. Ieder dier moet namelijk op een andere manier behandeld worden. In onze kennisbank vindt u een overzicht van verschillende typen ratten en muizen, met daarbij informatie over de leefwijze en advies in de meest geschikte wijze van wering en/of bestrijding.

Disclaimer

Deze informatie wordt u verstrekt zonder dat er een expert van ons ter plaatse geweest is. Dit betekent dat u deze informatie op eigen risico gebruikt. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor enige (vervolg-)schade die hieruit voortvloeit. Om zeker te weten om welk dier het gaat en de overlast zoveel mogelijk te beperken, raden we u altijd aan om een determinatie bij ons te laten doen of een onderzoek ter plaatse te laten verrichten door een KAD-adviseur.