mouse-wildlife-mammal-death-rodent-fauna-rat-whiskers-snout-animals-caught-pest-mousetrap-trap-organism-gerbil-muroidea-degu-muridae-

Nascholingen “Handboek IPM-Knaagdierbeheersing” (HIK)

De werkwijze van Integrated Pest Management (IPM) gaat voor knaagdieren veranderen. Per 1 januari 2023 is een professionele plaagdierbeheerser verplicht om de voorschriften uit het Handboek Integrated Pest Management Knaagdierbeheersing (ook wel HIK genoemd) te hanteren. Na deze datum is het zonder deze nascholing/certificering verboden rodenticiden toe te passen bij de beheersing van knaagdieren (ratten en muizen, binnen en buiten). Dit zal ook worden vermeld op de etiketten/SPC (Summary of Product Characteristics) van de betreffende rodenticiden.

Om aan de nieuwe regels te voldoen zijn er voor plaagdierbeheersers verschillende opties:

Handboek IPM-knaagdierbeheersing - tabel Overzicht van de verschillende opties voor plaagdierbeheersers die ook na 1-1-2023 rodenticiden willen kunnen inzetten tegen knaagdieren.

De nascholing Handboek IPM-Knaagdierbeheersing – binnen en buiten (“HIK –binnen en buiten”) omvat 2 lesdagen. Als u besluit om de nascholing HIK – binnen en buiten te volgen, doet u aan het einde van de tweede dag een examen bij het EVM. Daarvan ontvangt u bij voldoende resultaat 4 dagdelen ofwel 50 punten voor de verlenging van uw vakbekwaamheidsdiploma.

Kijk hier voor de uitgebreide toelichting over de inhoud van de nascholing van “HIK – binnen en buiten”

De nascholing Handboek IPM-Knaagdierbeheersing – binnen (“HIK – binnen”) omvat 1 lesdag.  Als u besluit om de nascholing HIK – binnen te volgen, doet u aan het einde van de dag een examen bij het EVM. Daarvan ontvangt u bij voldoende resultaat 2 dagdelen ofwel 25 punten voor de verlenging van uw vakbekwaamheidsdiploma.

Kijk hier voor de uitgebreide toelichting over de inhoud van de nascholing van “HIK – binnen”

Wij bieden als Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) de nascholingen “HIK – binnen en buiten” en “HIK – binnen” per januari 2022 aan. Het zijn fysieke lesdagen met een praktijkdeel op onze leslocatie in Wageningen. Heeft u interesse in het volgen van een van deze nascholingen? Schrijf u dan via onderstaand formulier in op een beschikbare datum.

Certificering van uw bedrijf

Vanaf 1 januari 2023 geldt voor bedrijven die de mogelijkheid willen behouden om rodenticiden in te zetten, dat zij dienen te voldoen aan het nieuwe certificatieschema IPM-Knaagdierbeheersing versie 2.0. Naast het behalen van het examen gekoppeld aan een HIK-nascholing, dient óók uw bedrijf gecertificeerd te zijn.

Wij kunnen u individuele begeleiding aanbieden, specifiek op u van toepassing en afgestemd op uw bedrijfsvoering. Klik hier voor meer informatie.