Cimex lectularius

Bedwants meest gebruikte zoekterm in 2020

Het jaar 2020 was natuurlijk een zeer gek jaar, waarin onder meer het reizen vanwege de corona-crisis zeer moeilijk was. Toch werd op de website van Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) uit Wageningen de zoekterm bedwants of bedwantsen het meest gebruikt (230 keer tot 28-12-2020). Kennelijk ervaren burgers toch veel overlast van deze soort en waren zij op zoek naar informatie over het uiterlijk en de leefwijze en tips voor de bestrijding van dit beestje. Hiervoor konden zij terecht in de uitgebreide KAD-kennisbank.

Het feit dat het meeste gezocht is naar de bedwants is best opmerkelijk, want de bedwants is een diersoort die juist profiteert van het wereldwijde verkeer van personen en hun goederen. En dit jaar was dit verkeer vanzelfsprekend minder dan andere jaren.

De eikenprocessierups werd goede tweede (hierop werd 88 keer gezocht) en de invasieve mierensoort mediterraan draaigatje derde met 86 keer. Voor een volledig overzicht van de top-9 van gebruikte zoektermen in 2020 kunt u kijken in onderstaande grafiek.

Zoektermen 2020