Veranderlijke boktor

Tot nu toe een derde méér plaagdiermeldingen

Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen heeft tot nu toe een derde méér plaagdiermeldingen ontvangen in vergelijking met vorig jaar. Waar vorig jaar tot vandaag 816 meldingen van plaagdieren werden gedaan, zijn er nu ruim 1100 meldingen gedaan. En dan moet het echte “plaagdierseizoen” nog beginnen.

Directeur Bastiaan Meerburg: “Er kunnen een aantal oorzaken zijn die ten grondslag liggen aan de vele meldingen dit jaar. Allereerst zijn mensen door de coronacrisis meer thuis. Hierdoor vallen de plaagdieren hen waarschijnlijk meer op. Ook kunnen gedragspatronen van dieren gewijzigd zijn: ratten zouden bijvoorbeeld door de sluiting van de horeca en winkels ineens minder voedsel hebben kunnen vinden op de gangbare plekken en naar andere locaties getrokken zijn. Dat kan mensen opgevallen zijn. Door de coronacrisis is soms misschien ook de bestrijding bij bedrijven minder frequent uitgevoerd. Mogelijk spelen ook de weersomstandigheden een rol. Er is nauwelijks vorst geweest, en de periode tot nu toe was langdurig droog. En tot slot kan de media-aandacht voor bepaalde soorten ook een rol spelen. Wij zien bijvoorbeeld dat veel mensen nu mieren in hun tuin melden door de recente aandacht voor het invasieve mediterraan draaigatje.”

Het KAD heeft een serviceovereenkomst met ruim 90 gemeenten (van de 355), maar ontvangt meldingen vanuit het hele land. Mocht u zelf een melding willen doen van overlast dan kan dat op de site van het KAD. U kunt ook een (gratis) kijkje nemen in de uitgebreide kennisbank met tips en adviezen over het voorkomen van overlast door plaagdieren.