baton-rouge-rodent-control_orig

Wat betekent de corona crisis voor plaagdierbeheersers?

In Nederland wordt de plaagdierbeheersing op dit moment niet gezien als cruciaal beroep door de Rijksoverheid. Dit in tegenstelling tot bijv. in Duitsland. Concreet betekent dit dat plaagdierbeheersers géén gebruik kunnen maken van de noodopvang voor hun kinderen. De NVPB is een lobby gestart om dit alsnog te bewerkstelligen.

In principe kunnen plaagdierbeheersers gewoon hun werkzaamheden uitvoeren, mits zij aan de regel van anderhalve meter afstand tot andere mensen blijven voldoen. Het is wel zo dat een aantal plaagdierbeheersbedrijven zelf ervoor kiest om bijvoorbeeld werkzaamheden waarbij plaagdierbeheersers veel adressen van particulieren bezoeken, zoveel mogelijk te beperken. Dit is een keuze van de onderneming, er is géén verbod vanuit de overheid.

Ook horen we dat bij sommige bedrijven en instellingen plaagdierbeheersers niet meer welkom zijn. Bij zorginstellingen kunnen we ons dit voorstellen in verband met de uitzonderlijke situatie en de mogelijke insleep van corona en de risico’s voor bewoners of patiënten. Bij scholen en bedrijven is het risico beperkt en daar moeten dus per organisatie afspraken worden gemaakt. Het is natuurlijk wel zo dat de plaagdieren zich van de corona crisis niets aantrekken, dus geef dat ook aan uw opdrachtgevers aan.