wasbeer

Invasieve exoten

De wereld wordt steeds kleiner: mensen reizen tegenwoordig in korte tijd de wereld over. Goederen vinden vanuit alle werelddelen hun weg naar ons land. Deze globalisering heeft ook een keerzijde. Door dit reisgedrag en transport kunnen planten, schimmels en dieren zich steeds makkelijker verspreiden. Als deze organismen terechtkomen in ons land en zich hier vestigen, kunnen ze inheemse soorten volledig verdringen. Zo kunnen zij zelfs het complete ecosysteem verstoren. We noemen ze dan invasieve exoten.

Is een invasieve exoot eenmaal in de natuur gevestigd, dan brengt het vaak aanzienlijke kosten met zich mee om de schade te herstellen. Het is vaak kostbaar de invasieve exoot te verwijderen. Ook maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen zijn vaak duur.

Inhoud van de cursus

In de cursus Invasieve Exoten wordt nader ingegaan op invasieve diersoorten en de risico’s die zij opleveren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de economie en volksgezondheid. Ook wordt een overzicht gegeven van de biologie van invasieve exoten, op welke wijze zij ecosystemen verstoren en welke wet- en regelgeving relevant is. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leren cursisten op welke wijze het beste kan worden omgegaan met invasieve exoten. De cursus is ontwikkeld voor iedereen die in zijn of haar vakgebied met invasieve soorten te maken kan krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beleidsmedewerkers van gemeenten, waterschappen & provincies, plaagdierbeheersbedrijven, terrein- en natuurbeheerders, handhavers, werknemers van havenbedrijven en luchthavens.

Tijdens de cursus worden de volgende vragen beantwoord:

  • Wanneer is een soort een invasieve exoot?
  • Wat zijn de risico’s die invasieve exoten met zich meebrengen?
  • Hoe verspreiden invasieve exoten zich?
  • Hoe werken ecosystemen?
  • Op welke wijze verstoort een invasieve soort een ecosysteem?
  • Welke wet- en regelgeving bestaat er met betrekking tot invasieve exoten?
  • Welke werkwijze wordt gehanteerd bij invasieve exoten?
  • Wat zijn de meest risicovolle, of meest voorkomende invasieve exotische diersoorten voor/in Nederland?

Locatie

KAD-trainingscentrum in Wageningen. Wij kunnen deze cursus eventueel ook op locatie aanbieden. Informeer naar de mogelijkheden.

Duur van de cursus

Één lesdag (09:30 – 15:30 uur).

Lesmateriaal

Het lesmateriaal wordt aan het begin van de lesdag uitgereikt.

Toets en certificaat

Aansluitend op de lesdag zal Register Plaagdierbeheersing Milieu en Veiligheid (RPMV) een toets afnemen. Wanneer de toets met goed gevolg wordt afgelegd ontvangt de cursist een certificaat dat goed is voor twee dagdelen (voorheen 25 nascholingspunten) ten behoeve van de verlenging van het bewijs van vakbekwaamheid “Beheersing plaagdieren en houtaantastende organismen”. Indien u de lesdag niet met een toets wenst af te sluiten, kunt u een Bewijs van deelname van het KAD ontvangen.

Kosten

€ 297,50 (KAD serviceovereenkomst-tarief € 272,50) per persoon, excl. 21% BTW.
De kosten van de cursus zijn inclusief het lesmateriaal, koffie/thee, lunch, en certificaat.

Meer informatie over deze cursus?

Wanneer u vragen heeft over de cursus “Invasieve exoten” beantwoorden we deze graag. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via telefoonnummer (0317) 41 26 72 of via het contactformulier (graag erbij vermelden om welke cursus het gaat).

Cursusdata

Alle cursusdata vindt u via de aanmeldbutton