Vleermuis

Vleermuizen

Vleermuizen hebben in Nederland van oudsher een slechte reputatie. Door hun nachtelijke en geheimzinnig leefwijze worden ze geassocieerd met het overbrengen van ziekten of zijn ze inspiratiebron voor legenden, griezelverhalen en boeken (bijvoorbeeld: Dracula, 1897). Gelukkig neemt in de samenleving steeds het besef toe dat deze prachtige dieren in de natuur horen en worden ze meer en meer geaccepteerd.

In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel (LNV) is een paar jaar geleden de cursus Vleermuizen ontwikkeld voor iedereen die beroepsmatig te maken kan krijgen met vleermuizen. Hierbij kunt u denken aan het afhandelen van vleermuisklachten, het beheersen van gebieden waarin vleermuizen leven of het afhandelen van vondsten van zieke of dode vleermuizen. De cursus is daarnaast bedoeld voor personen die beleidsmatig betrokken kunnen raken bij zaken rondom vleermuizen en voor andere geïnteresseerden.

Inhoud van de cursus

Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • wet- en regelgeving;
  • biologie van de vleermuis;
  • vleermuizen in Nederland;
  • vleermuizen en de volksgezondheid;
  • afhandeling van vragen en klachten;
  • praktische vaardigheden.

Locatie

KAD-trainingscentrum in Wageningen.

Duur van de cursus

Drie lesdagen (09:00 – 16:00 uur).

Lesmateriaal

Het lesboek wordt op de eerste lesdag uitgereikt.

Toets

Aansluitend op de derde lesdag zal Stichting EVM een toets afnemen. Wanneer de toets met goed gevolg wordt afgelegd ontvangt u een EVM-certificaat. Er zijn geen dagdelen ten behoeve van de verlenging van het bewijs van vakbekwaamheid Beheersing plaagdieren en houtaantastende organismen aan deze cursus verbonden.

Kosten van de cursus

De kosten bedragen € 875,00 per persoon, excl. 21% BTW. Dit is inclusief het lesmateriaal, koffie/thee, frisdrank, lunch, EVM-toets en certificaat.

Meer informatie over de cursus vleermuizen?

Wanneer u vragen heeft over de cursus “Vleermuizen” beantwoorden we deze graag. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via telefoonnummer (0317) 41 26 72 of via het contactformulier.

Cursusdata

Deze cursus wordt gepland bij voldoende interesse. Wij verzoeken u om contact op te nemen met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen wanneer u interesse heeft in het volgen van deze opleiding. Dit kan via het contactformulier.