Bruine rat

E1: Wering en bestrijding van bruine rat, zwarte rat en huismuis

Met name in de agrarische sector wordt overlast ervaren van zowel zwarte- als bruine ratten en muizen. Nu het buitengebruik van anticoagulantia alleen nog onder bepaalde voorwaarden is toegestaan en het particulier gebruik wordt uitgefaseerd, gaat de IPM benadering (Integrated Pest Management) een steeds grotere rol spelen.

Agrarische bedrijven staan steeds meer onder druk vanwege besmettingsgevaar van dierziekten zoals bijvoorbeeld mond- en klauwzeer (MKZ) of vogelgriep. Het feit dat door Europese wet- en regelgeving agrariërs worden gekenmerkt als levensmiddelenproducenten houdt in dat deze bedrijven bij de bestrijding van plaagdieren ook aan de gestelde eisen moeten voldoen. Het systematisch weren en bestrijden, samen met een goede registratie, kan een bijdrage leveren aan het terugdringen van overlast. Kennis over de biologie, leefwijze en te nemen maatregelen zijn hierbij van groot belang.

Inhoud van de nascholing

Tijdens deze nascholingsdag komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Biologie, ontwikkeling en leefwijze van zwarte rat, bruine rat en huismuis;
  • Preventie en bestrijding van knaagdieren;
  • Controle, eventuele nabehandeling en verslaglegging;
  • Wet- en regelgeving;
  • Dierziekten / zoönosen.

Locatie

KAD-trainingscentrum in Wageningen. Wij kunnen deze cursus ook op locatie aanbieden. Informeer naar de mogelijkheden.

Duur van de nascholing

Één lesdag (09:00 – 15:30 uur).

Lesmateriaal

Het lesmateriaal wordt circa één week voor aanvang van de cursus digitaal toegestuurd. Tevens ontvangt u een uitgeprinte versie aan het begin van de lesdag.

Toets

Aansluitend op de lesdag zal Register Plaagdierbeheersing Milieu en Veiligheid (RPMV) een toets afnemen. Wanneer de toets met goed gevolg wordt afgelegd zullen de punten voor twee dagdelen (voorheen 25 nascholingspunten) ten behoeve van de verlenging van het bewijs van vakbekwaamheid “Beheersing plaagdieren en houtaantastende organismen” automatisch worden bijgeschreven bij het RPMV.

Kosten van de nascholing

€ 325,00 (KAD serviceovereenkomst-tarief € 278,00) per persoon, excl. 21% BTW.
De kosten van de cursus zijn inclusief het lesmateriaal, koffie/thee, lunch, en zijn als volgt opgebouwd:
– cursusgeld € 235,-
– examenkosten RPMV € 65,-
– arrangementskosten € 25,-

Meer informatie?

Wanneer u vragen heeft over nascholingsdag “Wering en bestrijding van zwarte rat, bruine rat en huismuis” beantwoorden we deze graag. U kunt contact met ons opnemen via telefoonnummer 0317 41 26 72 of via het contactformulier (graag erbij vermelden om welke nascholing het gaat).

Cursusdata

Alle cursusdata vindt u via de aanmeldbutton