wasbeer

IE: Invasieve Exoten

De wereld wordt steeds kleiner: mensen reizen tegenwoordig in korte tijd de hele wereld over en goederen vinden vanuit alle werelddelen hun weg naar ons land. Deze globalisering heeft echter ook een keerzijde. Door dit reisgedrag en transport van goederen kunnen planten, schimmels en dieren zich ook steeds makkelijker verspreiden. Als deze organismen terecht komen in ons land en zich hier vestigen, kunnen ze hier inheemse soorten volledig verdringen en zo het complete ecosysteem verstoren. We noemen hen dan invasieve exoten.

Is een invasieve exoot eenmaal in de natuur gevestigd, dan brengt het vaak aanzienlijke kosten met zich mee om de schade te herstellen en de invasieve exoot te verwijderen of verdere verspreiding te voorkomen. In de nascholing Invasieve Exoten wordt nader ingegaan op de invasieve diersoorten en de risico’s die zij opleveren, bijvoorbeeld voor de economie en volksgezondheid. Ook wordt een overzicht gegeven van de biologie van invasieve exoten, op welke wijze zij ecosystemen verstoren en welke wet- en regelgeving relevant is. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leren cursisten op welke wijze het beste kan worden omgegaan met invasieve exoten. De nascholingsdag is ontwikkeld voor iedereen die in zijn of haar vakgebied met invasieve soorten te maken kan krijgen: bijvoorbeeld beleidsmedewerkers van gemeenten, waterschappen & provincies, plaagdierbeheersbedrijven, terrein- en natuurbeheerders, handhavers, werknemers van havenbedrijven en luchthavens.

Inhoud van de nascholing

Tijdens de nascholingsdag worden de volgende vragen beantwoord:

  • Wanneer is een soort een invasieve exoot?
  • Wat zijn de risico’s die invasieve exoten met zich meebrengen?
  • Hoe verspreiden invasieve exoten zich?
  • Hoe werken ecosystemen?
  • Op welke wijze verstoort een invasieve soort een ecosysteem?
  • Welke wet- en regelgeving bestaat er met betrekking tot invasieve exoten?
  • Welke werkwijze wordt gehanteerd bij invasieve exoten?
  • Wat zijn de meest risicovolle, of meest voorkomende invasieve exotische diersoorten voor/in Nederland?

Locatie

KAD-trainingscentrum in Wageningen. Wij kunnen deze cursus ook op locatie aanbieden. Informeer naar de mogelijkheden.

Duur van de nascholing

Één lesdag (09:30 – 15:30 uur).

Lesmateriaal

Het lesmateriaal wordt aan het begin van de lesdag uitgereikt.

EVM-toets en -certificaat

Aansluitend op de lesdag zal een medewerker van Stichting EVM een toets afnemen. Wanneer de toets met goed gevolg wordt afgelegd ontvangt de cursist een EVM-certificaat dat goed is voor twee dagdelen (voorheen 25 nascholingspunten) ten behoeve van de verlenging van het bewijs van vakbekwaamheid “Beheersing plaagdieren en houtaantastende organismen”.

Kosten van de nascholing

€ 297,50 (KAD-ledentarief € 272,50) per persoon, excl. 21% BTW.
De kosten van de nascholing zijn inclusief het lesmateriaal, koffie/thee, frisdrank, lunch, EVM-examen (à €65,-) en -certificaat.

Meer informatie?

Wanneer u vragen heeft over nascholingsdag “Invasieve exoten” beantwoorden we deze graag. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via telefoonnummer (0317) 41 26 72 of via het contactformulier (graag erbij vermelden om welke nascholing het gaat).

Cursusdata

  • 24 mei 2023