Schaamluis

Schaamluis (Pthirus pubis (L.))

Orde: Psocodea (stofluizen en echte luizen)
Familie: Pthiridae

De schaamluis (Pthirus pubis) is een ongevleugeld, zeer klein insect uit de familie Pthiridae en is vooral bekend door de parasiterende levenswijze op de mens. De andere naam waaronder de schaamluis in de volksmond bekend is, is platje. Schaamluizen zijn overdraagbaar door seksueel contact: deze medische aandoening wordt pediculosis pubis genoemd. Daarnaast kan men ook door besmet beddengoed, besmette handdoeken, kleding of zelfs besmette autostoelen schaamluizen oplopen.

Uiterlijk

De schaamluis is een zuigende luis die over de hele wereld voorkomt en leeft van menselijk bloed. Vandaar dat ze beschikken over stekend-zuigende monddelen. De luis zelf is zeer klein; 1 tot 2.5 millimeter, en is zeer moeilijk te zien omdat de luis naar de basis van de haren kruipt en zich daar met de tang-achtige poten goed vastklampt. De ontlasting van de luis is bruin en dat is het duidelijkste teken dat men is besmet. Schaamluizen hebben geen vleugels.

Bestrijding

De bestrijding van de schaamluis is hetzelfde als bij de hoofdluis: uitkammen met een fijne kam of wassen met een speciale anti-luizen shampoo. Een andere snelle methode is kaalscheren, waardoor de luis zijn schuilplaats kwijtraakt: hij kan zich dan niet meer vastklampen. Let op: deze methode biedt geen bescherming tegen eventuele besmetting!

Advies

Mocht u vragen hebben over eventuele lichamelijke klachten, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts of de GGD in uw woonplaats.

Disclaimer

Deze informatie wordt u verstrekt zonder dat er een expert van ons ter plaatse geweest is. Dit betekent dat u deze informatie op eigen risico gebruikt. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor enige (vervolg-)schade die hieruit voortvloeit. Om zeker te weten om welk dier het gaat en de overlast zoveel mogelijk te beperken, raden we u altijd aan om een determinatie bij ons te laten doen.