confiturenmijt

Confiturenmijt (Carpoglyphus lactis (L.))

Orde: Astigmata (subklasse der Acari)
Families: Carpoglyphidae

Mijten komen voor in allerlei producten van plantaardige en soms dierlijke herkomst. In vochtige woningen zijn ze bovendien algemeen op muren en in meubilair waarin natuurlijke vulmaterialen zijn gebruikt. De confiturenmijt (confituur=jam) komt vooral voor in suikerhoudende producten.

Uiterlijk

De confiturenmijt heeft 2 paar haren aan de achterzijde van het lichaam. In tegenstelling tot andere mijten, zoals de kaasmijt en schimmelmijt, heeft de confiturenmijt geen duidelijke tweedeling van het lichaam. De poten zijn zeer licht roze gekleurd. Volwassen confiturenmijten worden ca. 0,4 mm lang.

Ontwikkeling en leefwijze

De confiturenmijt leeft gemiddeld 40-50 dagen. Een wijfje legt tot wel 30 eitjes per week. De confiturenmijt wordt vooral aangetroffen op gedroogde vruchten en jam. Het is echter zeker niet de enige mijtensoort die veel op deze producten voorkomt.

Schade

De aanwezigheid van mijten vermindert de kwaliteit en daarmee de waarde van producten. Ook de smaak kan worden aangetast. Bij mensen kunnen mijten tot allergische klachten leiden.

Wering

De confiturenmijt komt in heel Europa voor. Om deze soort te weren kan men:

  • De producten die in minder goede staat verkeren, vernietigen;
  • Opslagruimte goed schoon en droog maken/houden;
  • Nieuwe voorraadjes in goed afsluitbare flessen, bussen of trommels bewaren;
  • Voorraden niet te lang bewaren;
  • Voorraden koel en droog opslaan.

Bestrijding

U kunt de confiturenmijt fysisch bestrijden door de ruimte droog te stoken of te luchten bij warm, zonnig weer. Eventueel kan bij correct gebruik (het liefst door een professional) cyfluthrin en chloorpyrifos gebruikt worden. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen biedt echter geen blijvende oplossing. Het belangrijkst is om de weringsmaatregelen uit het vorige kopje correct op te volgen en uit te voeren.

Advies

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neem dan contact op met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

Disclaimer

Deze informatie wordt u verstrekt zonder dat er een expert van ons ter plaatse geweest is. Dit betekent dat u deze informatie op eigen risico gebruikt. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor enige (vervolg-)schade die hieruit voortvloeit. Om zeker te weten om welk dier het gaat en de overlast zoveel mogelijk te beperken, raden we u altijd aan om een determinatie bij ons te laten doen of een onderzoek ter plaatse te laten verrichten door een KAD-adviseur.