bedwants kad

G1: Bedwantsen

Lange tijd ging men er vanuit dat de bedwants (Cimex lectularius), ook wel wandluis of ‘bed bug’ genoemd, als gevolg van het gebruik van het bestrijdingsmiddel DDT in de westerse wereld was uitgeroeid. De laatste jaren komen echter steeds meer meldingen binnen van overlast door bedwantsen en lijkt het insect dus met zijn comeback bezig. Hij is niet alleen in hotels, appartementen en Airbnb’s te vinden, maar ook in woonhuizen.

Doordat ze klein en ’s nachts actief zijn, ze verborgen schuilplaatsen hebben en moeilijk te vinden zijn, is het vaak lastig om bedwantsen te bestrijden. Daarnaast is aangetoond dat bedwantsen minder gevoelig zijn voor de toegestane bestrijdingsmiddelen. De bestrijding van een gevestigde populatie van bedwantsen met slechts één enkele behandeling is voor de meeste plaagdierbeheersers hierdoor vaak niet mogelijk. Specialistische kennis over dit insect is noodzakelijk om besmetting te voorkomen, verspreiding te minimaliseren of om een effectief bestrijdingsplan op basis van Integrated Pest Management (IPM) op te zetten.

Inhoud van de nascholing

Tijdens deze nascholingsdag komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Biologie, ontwikkeling en leefwijze van de bedwants;
  • Determinatie en sporen;
  • Bestrijding van de bedwants (en verwante soorten);
  • Controle en nabehandeling;
  • Preventie.

Locatie

KAD-trainingscentrum in Wageningen. Wij kunnen deze cursus ook op locatie aanbieden. Informeer naar de mogelijkheden.

Duur van de nascholing

Één lesdag (09:00 – 15:30 uur).

Lesmateriaal

Het lesmateriaal wordt circa één week voor aanvang van de cursus digitaal toegestuurd. Tevens ontvangt u een uitgeprinte versie aan het begin van de lesdag.

Toets

Aansluitend op de lesdag zal Register Plaagdierbeheersing Milieu en Veiligheid (RPMV) een toets afnemen. Wanneer de toets met goed gevolg wordt afgelegd zullen de punten voor twee dagdelen (voorheen 25 nascholingspunten) ten behoeve van de verlenging van het bewijs van vakbekwaamheid “Beheersing plaagdieren en houtaantastende organismen” automatisch worden bijgeschreven bij het RPMV.

Kosten van de nascholing

€ 325,00 (KAD serviceovereenkomst-tarief € 278,00) per persoon, excl. 21% BTW.
De kosten van de cursus zijn inclusief het lesmateriaal, koffie/thee, lunch, en zijn als volgt opgebouwd:
– cursusgeld € 235,-
– examenkosten RPMV € 65,-
– arrangementskosten € 25,-

Meer informatie?

Wanneer u vragen heeft over nascholingsdag “Bedwantsen” beantwoorden we deze graag. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via telefoonnummer (0317) 41 26 72 of via het contactformulier (graag erbij vermelden om welke nascholing het gaat).

Cursusdata

Alle cursusdata vindt u via de aanmeldbutton.