Teek

H1: Teken en de ziekte van Lyme

Bij veel beroepen is de kans dat een werknemer in de dagelijkse praktijk een tekenbeet oploopt verhoogd. De beet van een teek kan een bacterie overdragen die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Door het verhoogde risico op tekenbeten in bepaalde werkvelden is sinds 2009 de ziekte van Lyme daarom ook erkend als beroepsziekte.

Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat ongeveer 20% van alle teken de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken, bij zich draagt. De kans op ziekteverschijnselen bij een willekeurige tekenbeet is ongeveer 3%. Hoewel de kans klein lijkt om de ziekteverschijnselen te krijgen is het aantal gevallen van de ziekte van Lyme tussen 1994 en 2018 vervijfvoudigd tot 27.000 per jaar. Gelukkig knappen de meeste mensen na een besmetting op na een antibioticumkuur, maar soms blijft er onzekerheid in het vaststellen van de ziekte, en slaat antibiotica niet altijd aan. Inmiddels is recent ook een andere teken-gerelateerde ziekte opgedoken in ons land: Tekenencefalitis (TBE). Reden genoeg om ons te houden aan “voorkomen is beter dan genezen”.

Tijdens dit nascholingsprogramma passeren alle ins en outs op het gebied van het voorkomen van tekenbeten de revue, zodat u met de juiste kennis wellicht een hoop ellende kan voorkomen.

Inhoud van de nascholing

Tijdens deze nascholingsdag komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Biologie en gedrag van de teek;
  • Herkenning van de teek;
  • Geschiedenis van de Ziekte van Lyme;
  • Persoonlijke bescherming;
  • Bestrijding van teken.

In de middag zal samen met de docent de leefomgeving van de teek bezocht worden en krijgt u de tijd om zelf te experimenteren.

Locatie

KAD-trainingscentrum in Wageningen. Wij kunnen deze cursus ook op locatie aanbieden. Informeer naar de mogelijkheden.

Duur van de nascholing

Één lesdag (09:00 – 15:30 uur).

Lesmateriaal

Het lesmateriaal wordt circa één week voor aanvang van de cursus digitaal toegestuurd. Tevens ontvangt u een uitgeprinte versie aan het begin van de lesdag.

Toets

Aansluitend op de lesdag zal Register Plaagdierbeheersing Milieu en Veiligheid (RPMV) een toets afnemen. Wanneer de toets met goed gevolg wordt afgelegd zullen de punten voor twee dagdelen (voorheen 25 nascholingspunten) ten behoeve van de verlenging van het bewijs van vakbekwaamheid “Beheersing plaagdieren en houtaantastende organismen” automatisch worden bijgeschreven bij het RPMV.

Kosten van de nascholing

€ 325,00 (KAD serviceovereenkomst-tarief € 278,00) per persoon, excl. 21% BTW.
De kosten van de cursus zijn inclusief het lesmateriaal, koffie/thee, lunch, en zijn als volgt opgebouwd:
– cursusgeld € 235,-
– examenkosten RPMV € 65,-
– arrangementskosten € 25,-

Meer informatie?

Wanneer u vragen heeft over nascholingsdag “Teken en de ziekte van Lyme” beantwoorden we deze graag. U kunt contact met ons opnemen via telefoonnummer 0317 41 26 72 of via het contactformulier (graag erbij vermelden om welke nascholing het gaat).

Cursusdata

Alle cursusdata vindt u via de aanmeldbutton